Stosowanie produktów organicznych w diecie ma wiele korzyści, nie wspominając o korzyściach dla środowiska i zdrowia. Jedząc produkty organiczne, otrzymujesz więcej składników odżywczych i mniej szkodliwych pestycydów, herbicydów i fungicydów. Dodatkowo, Twój organizm jest mniej narażony na działanie bakterii odpornych na antybiotyki. Otrzymujesz również więcej zdrowych tłuszczów.
Badania dotyczące korzyści zdrowotnych płynących z produktów organicznych
Kilka badań dotyczyło korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia produktów organicznych. Badania te wykazały, że żywność organiczna ma więcej korzystnych składników odżywczych i niższy poziom pestycydów.
Organiczne praktyki rolnicze mogą również pomóc w zmniejszeniu zanieczyszczenia i erozji gleby. Żywność ekologiczna może być również zdrowsza dla środowiska i pobliskich ptaków. Jest również lepsza dla dzieci i kobiet w ciąży, które są bardziej narażone na działanie pestycydów.
Oprócz zawartości składników odżywczych, uprawy ekologiczne mogą zawierać wyższe poziomy przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są znane z tego, że zmniejszają ryzyko wielu chorób. Antyoksydanty poprawiają smak żywności, a także wzmacniają jej aromat.
Naukowcy stwierdzili również, że organiczne warzywa były związane z niższym stężeniem pestycydów w moczu. Stwierdzono również, że mięso organiczne ma wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Oznacza to, że jedzenie większej ilości organicznego mięsa może pomóc w utrzymaniu zdrowszej wagi.
W jednym z badań stwierdzono, że ludzie, którzy jedli więcej organicznej żywności, mieli niższy wskaźnik masy ciała. W rzeczywistości mieli o 18% niższe ryzyko otyłości.
Naukowcy stwierdzili również, że kobiety, które jadły więcej organicznych warzyw miały zmniejszone ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Nie było jednak korelacji między spożyciem żywności ekologicznej a ogólnym ryzykiem zachorowania na raka.
Związki fenolowe obecne w uprawach organicznych są również wyższe niż w uprawach konwencjonalnych. Jednak skutki zdrowotne spożywania żywności ekologicznej są nadal niepewne. W wielu wcześniejszych badaniach nie stwierdzono znaczącej różnicy w ilości antyoksydantów w żywności konwencjonalnej i ekologicznej.
Niektóre badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej żywności organicznej, mają lepsze zdrowie psychiczne. Dzieje się tak dlatego, że żywność organiczna jest mniej przetworzona i zawiera mniej konserwantów. Ponadto, produkty organiczne mogą być kupowane lokalnie. Zmniejsza to ilość kilometrów żywności i wzmacnia lokalną gospodarkę.
Lepiej dla środowiska
Kupowanie produktów organicznych jest uważane za dobry pomysł dla środowiska. Pomaga wspierać lokalną bioróżnorodność i zmniejsza zanieczyszczenie środowiska.
W produkcji żywności ekologicznej stosuje się organiczne pestycydy i naturalne nawozy. Pomaga to zachować glebę i wody gruntowe. Pomaga również utrzymać toksyny przed zanieczyszczeniem dróg wodnych.
Udowodniono, że produkty uprawiane konwencjonalnie zawierają więcej pozostałości pestycydów niż produkty organiczne. Podobnie, produkty organiczne mają więcej antyoksydantów i minerałów. Uprawy organiczne są zwykle uprawiane w glebie o wyższym poziomie korzystnych składników odżywczych. Jednak niektóre organiczne produkty spożywcze mogą być zanieczyszczone naturalnymi pestycydami.
Niektóre badania wykazały, że produkty organiczne mogą mieć więcej składników odżywczych i mogą być lepsze dla zdrowia człowieka. Ale prawda jest taka, że prawdziwa różnica między produktami organicznymi a konwencjonalnymi nie jest tak duża, jak sugerują badania.
Żywność organiczna może być droższa. Jest też bardziej pracochłonna. Jej produkcja trwa dłużej. Ponadto, zdobycie certyfikatu ekologicznego może kosztować więcej. Jednak większość supermarketów oferuje ekologiczne artykuły do szafek.
Mięso ekologiczne jest zazwyczaj produkowane ze zwierząt wolnych od hormonów. Mięso produkowane metodami konwencjonalnymi może być skażone antybiotykami. Może też mieć wyższy poziom szkodliwych bakterii.
Kupowanie ekologicznej żywności jest uważane za dobry pomysł dla wielu osób. Wykazano, że jest ona zdrowsza i smaczniejsza.
Pomaga zmniejszyć ryzyko narażenia na bakterie odporne na antybiotyki. Może również pomóc w zmniejszeniu objawów alergii. Może również pomóc w poprawie zdrowia psychicznego.
Chociaż niektóre badania wykazały, że żywność ekologiczna może być lepsza dla środowiska, inne badania wykazały, że różnica odżywcza między żywnością ekologiczną a konwencjonalną jest znikoma.
Ogólne ryzyko zanieczyszczenia żywności ekologicznej jest takie samo jak żywności konwencjonalnej.
Zmniejsza narażenie na bakterie odporne na antybiotyki
Kupowanie produktów ekologicznych to zrównoważone podejście do żywności. Jest przyjazne dla środowiska i może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Zmniejsza również narażenie na bakterie odporne na antybiotyki. Ważne jest, aby pamiętać, że produkty organiczne nie zawsze są zdrowe. Jednak często jest bardziej odżywcza.
W celu określenia, czy spożycie żywności ekologicznej zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, ważna jest ocena zarówno badań epidemiologicznych, jak i badań na zwierzętach. Badania epidemiologiczne oceniają zwyczaje żywieniowe i narażenie na pestycydy różnych grup ludności. Badania na zwierzętach oceniają wpływ składu diety i efektów biologicznych.
Częstość występowania bakterii odpornych na antybiotyki jest większa u zwierząt hodowanych w gospodarstwach konwencjonalnych. Zwierzęta hodowane ekologicznie nie otrzymują antybiotyków, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka antybiotykooporności. Zwierzęta hodowane organicznie mają dostęp do terenów zewnętrznych, co również może zmniejszyć ryzyko wystąpienia bakterii opornych na antybiotyki.
W badaniach na zwierzętach pasza ekologiczna jest porównywana z konwencjonalną, aby ocenić jej wpływ na organizm. Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) to rośliny, zwierzęta i mikroorganizmy, które są uprawiane lub hodowane w sposób zmieniający ich geny. Metabolity produkowane przez te organizmy okazały się mieć różne zagrożenia dla zdrowia.
Badania wykazały, że konsumenci żywności ekologicznej są ogólnie zdrowsi niż konsumenci żywności nieekologicznej. Ponadto wiele badań wykazało, że spożywanie żywności ekologicznej wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem otyłości, astmy i alergii.
Niektóre badania wykazały, że żywność ekologiczna jest związana z niższymi stężeniami pestycydów w moczu. Stężenia te są odwrotnie związane z liczbą spożywanych owoców i warzyw. Wśród dorosłych, osoby spożywające 500 g owoców, warzyw i jagód dziennie miały HI na poziomie 0,003; osoby spożywające mniej niż 500 g dziennie miały HI na poziomie 0,15.
Większa ilość zdrowych tłuszczów
Wybieranie produktów organicznych może pomóc Ci zmniejszyć narażenie na pestycydy, bakterie odporne na antybiotyki i inne. Dostarczają one również dodatkowych przeciwutleniaczy.
Gospodarstwa ekologiczne używają pestycydów pochodzenia naturalnego. Mogą również stosować dietę karmioną trawą dla zwierząt. Zwierzęta hodowane na organicznej diecie mogą być zdrowsze i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko alergii i innych problemów zdrowotnych związanych z dietą.
Organiczne mięso może być wyższe w kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcze te mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego serca. Mogą one również pomóc w poprawie poziomu cholesterolu.
Organiczne uprawy mogą mieć również wyższe poziomy witamin i minerałów. Mogą również mieć niższe poziomy pestycydów i azotanów.
Pomimo tych korzyści, nadal istnieje pewna debata, czy żywność organiczna jest zdrowa, czy nie. Niektóre badania wykazały, że żywność organiczna ma więcej kalorii niż żywność konwencjonalna i może zawierać duże ilości dodanego cukru. Ponadto, niektóre produkty ekologiczne są wysoko przetworzone i mogą zawierać dużo tłuszczu.
Niektóre badania wykazały, że tłuszcze nasycone mogą powodować podwyższony poziom cholesterolu i zwiększać ryzyko chorób serca. Istnieje jednak duża różnica między tłuszczami nasyconymi a nienasyconymi. Tłuszcze nienasycone są uważane za zdrowe dla serca.
Tłuszcze nasycone, z drugiej strony, mogą zwiększać ryzyko miażdżycy i innych chorób. Ważne jest, aby dostarczać odpowiednie ilości tłuszczów w diecie. Tłuszcze nasycone można znaleźć w pokarmach zwierzęcych, takich jak smalec i pełnotłuste produkty mleczne. Można je również znaleźć w olejach tropikalnych, takich jak olej palmowy. Na szczęście istnieją inne roślinne źródła tłuszczu.
Mięso hodowane organicznie może być wyższe w kwasie tłuszczowym omega-3 i może mieć niższy poziom tłuszczu nasyconego. Należy jednak przeprowadzić więcej badań.
Pozostałości pestycydów mogą być przekazywane z matki na dziecko
W ostatnich latach opublikowano coraz więcej badań sugerujących, że ekspozycja na pestycydy we wczesnych etapach rozwoju może uszkadzać mózgi dzieci. Jednakże dowody te są niekompletne i nie zostały w pełni zastosowane do formalnej oceny ryzyka. Ten przegląd przedstawia obecny stan wiedzy na temat wpływu pestycydów na rozwijający się mózg i omawia znaczenie rozważania żywności uprawianej ekologicznie jako środka zapobiegawczego.
Głównym źródłem narażenia ludzi na pestycydy są konwencjonalnie uprawiane owoce i warzywa. W Stanach Zjednoczonych, Agencja Ochrony Środowiska stworzyła stronę internetową, na której znajdują się informacje o sposobach redukcji pozostałości pestycydów w żywności. Unia Europejska również posiada limity na ilość pestycydów znajdujących się w produktach uprawianych konwencjonalnie.
Stosowanie metod rolnictwa ekologicznego, które opiera się na zasadach rolnictwa ekologicznego, pomaga zmniejszyć pozostałości pestycydów w żywności. Zmniejsza również narażenie zawodowe pracowników gospodarstw rolnych. Rolnictwo ekologiczne w dużym stopniu opiera się również na biologicznych środkach ochrony roślin. Systemy rolnictwa ekologicznego mogą również stanowić laboratorium na dużą skalę do testowania niechemicznych metod ochrony roślin.
Niektóre z najczęściej stosowanych pestycydów w UE obejmują insektycydy fosforoorganiczne. Zgłoszono, że organofosforany mają toksyczność neurorozwojową. Dzieci, które były narażone na organofosforany w czasie ciąży, wykazywały obniżony IQ i rozwój poznawczy.
Insektycydy te są degradowane w środowisku, a ich metabolity mogą być wydalane z moczem. Ponadto są one metabolizowane przez ludzi i mogą znajdować się we krwi. Metabolity te mogą być przekazywane z matki na dziecko, nawet jeśli spożywana jest żywność ekologiczna.
Insektycydy fosforoorganiczne są największym czynnikiem przyczyniającym się do kosztów zdrowotnych w Unii Europejskiej. Są one stosowane w szerokiej gamie pestycydów, w tym tych wprowadzanych na rynek do celów rolniczych i ogrodniczych.
Podobne tematy