Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją dietę, czy jesteś już na dobrej drodze, poznanie korzyści płynących z jedzenia całych pokarmów może pomóc Ci dokonywać zdrowszych wyborów. Te pokarmy są pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które mogą pomóc Ci zachować zdrowie. Pomagają one również uniknąć przewlekłych chorób.
Żywność przetworzona
Zwiększenie ilości spożywanej żywności pełnowartościowej może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Osoby, które jedzą więcej pełnowartościowej żywności, rzadziej cierpią na bóle i dolegliwości. I mają też lepszy poziom cholesterolu.
Podczas gdy wiele przetworzonych pokarmów zawiera dodatki i konserwanty, jedzenie całych pokarmów jest najbardziej naturalnym sposobem. Cała żywność zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne Twojemu organizmowi.
Te pokarmy zawierają również przeciwutleniacze, które chronią przed uszkodzeniem komórek. Przeciwutleniacze mogą również pomóc w rozkładaniu tłuszczów i cholesterolu.
Jedzenie dużej ilości pełnych pokarmów może również obniżyć ryzyko chorób serca, udaru oraz bólów. Mogą one również pomóc poprawić swój nastrój. Jedzenie całych pokarmów może pomóc Ci lepiej spać.
Jedzenie całych pokarmów może również pomóc Ci zmniejszyć ryzyko wystąpienia zmian skórnych związanych z wiekiem. Zawierają one również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników.
Podczas gdy cała żywność może być droższa niż żywność przetworzona, ma ona tę zaletę, że jest całkowicie naturalna. Otrzymasz również więcej składników odżywczych na kalorię i będziesz mieć więcej energii.
Jedzenie większej ilości pełnych pokarmów pomoże Ci również schudnąć. Całe pokarmy zawierają mniej cukru i sodu, które są znane z tego, że powodują wysokie ciśnienie krwi. I zawierają zdrową dawkę błonnika, który może pomóc Ci czuć się pełnym bez dodawania dużej ilości kalorii.
Jedzenie całych pokarmów poprawia również poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jedzenie całej diety żywności może zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru i zmian skórnych związanych z wiekiem.
Kluczem do jedzenia całych pokarmów jest kupowanie świeżych owoców i warzyw. Możesz również uzyskać wspaniałe oferty na produkty sezonowe z lokalnych rynków rolnych.
Sprawdzaj również etykiety przetworzonej żywności pod kątem ukrytych alergenów.
Zdrowie jelit
Wybór odpowiedniej żywności dla zdrowia jelit jest ważną częścią zdrowego życia. Zróżnicowana dieta może prowadzić do obfitości dobrych bakterii w jelitach, co z kolei pomaga utrzymać zdrowie trawienne i układ odpornościowy.
Posiadanie diety o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika jest dobrym sposobem na utrzymanie zdrowych jelit. Błonnik jest ważną częścią trawienia, a także może promować wzrost korzystnych bakterii w jelitach. Błonnik jest również znany z tego, że zapobiega zaparciom.
Owoce i warzywa są bogate w błonnik. Zawierają również wiele fitoskładników i witamin, które mogą modulować skład Twojej mikrobioty jelitowej.
Pełne ziarna zawierają wiele składników odżywczych i są również bogate w błonnik. Makaron z pełnej pszenicy i brązowy ryż to dwa przykłady. Całe ziarna mogą być również dobrym źródłem skrobi opornej, która jest dobra dla mikrobiomu jelitowego.
Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika mogą chronić Cię przed przewlekłymi schorzeniami, takimi jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i otyłość. Żywność taka jak orzechy, nasiona, fasola i rośliny strączkowe zawierają zdrowe ilości błonnika. Błonnik jest również znany z tego, że zwiększa produkcję związków przeciwzapalnych.
Przetworzona żywność, z drugiej strony, została powiązana z wyższym ryzykiem chorób przewlekłych. Zazwyczaj żywność przetworzona zawiera uwodornione tłuszcze, dodane cukry i dodatki. Dodanie tych dodatków do procesu produkcji żywności mogło uszczuplić oryginalne składniki odżywcze.
Oprócz spożywania różnorodnych, pełnowartościowych pokarmów, należy również pić dużo wody. Woda jest dobrym źródłem energii i może również pomóc utrzymać w ryzach bakterie jelitowe. Pomaga również zapobiegać wielu chorobom, w tym wysokiemu ciśnieniu krwi.
Płodność
Niezależnie od tego, czy starasz się zajść w ciążę, czy już poczęłaś, stosowanie dobrze zbilansowanej, odżywczej diety to najlepszy sposób na zapewnienie zdrowego startu Tobie i Twojemu dziecku. Dieta bogata w pełnowartościowe pokarmy, z dużą ilością białka roślinnego, błonnika i minerałów, pomoże Ci zaspokoić potrzeby żywieniowe i poprawić ogólny stan zdrowia.
Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 są dobre dla płodności, ponieważ równoważą hormony, zmniejszają stan zapalny i budują mózg Twojego dziecka. Łosoś i inne rodzaje ryb są pełne tych składników odżywczych. Zawierają również żelazo, które jest ważne dla wspierania wzrostu płodu.
Pokarmy bogate w witaminę C są również ważne dla poprawy płodności. Owoce cytrusowe i warzywa są bogate w witaminę C, która, jak stwierdzono, pomaga ustabilizować owulację. Są one również wysokie w folian i potas.
Jajka i inne pokarmy o wysokiej zawartości białka są również dobre dla płodności. Jajka są bogate w witaminy B12 i E, a także DHA. Wiele jaj jest również wzbogaconych o kwasy tłuszczowe omega-3, które również są dobre dla płodności.
Najlepszym sposobem na zwiększenie płodności jest stosowanie dobrze zbilansowanej, pełnowartościowej diety. Dieta bogata w pełne ziarna, warzywa i chude białka jest jednym ze sposobów na poprawę ogólnego stanu zdrowia, a tym samym zwiększenie płodności. Oprócz dostarczania składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm, dieta bogata w pełnowartościowe pokarmy pomoże Ci również uniknąć chorób serca.
Ostatecznym superfoods dla płodności są ciemne liściaste zieleniny. Dostarczają one błonnika, żelaza i wapnia. Zarówno szpinak, jak i jarmuż mają wysoką zawartość tych witamin i minerałów.
Ciemne zieleniny liściaste dostarczają również antyoksydantów. Świeże jagody to kolejny nieodparty przysmak antyoksydacyjny. Świeże jagody mają wysoką zawartość witaminy C i są pełne przeciwzapalnych fitoskładników.
Unikanie chorób przewlekłych
Wybieranie zdrowej żywności to ważny sposób na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. W rzeczywistości, siedem z dziesięciu wiodących przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych jest związanych z wyborem diety. Ponadto wiele chorób przewlekłych jest spowodowanych przez kluczowe zachowania ryzykowne, takie jak otyłość, palenie i nieodpowiednia aktywność fizyczna.
W ostatnich latach środowisko medyczne stało się coraz bardziej świadome roli, jaką odgrywa dieta w rozwoju i progresji chorób przewlekłych. Najnowsze Wytyczne Dietetyczne zalecają wzorce żywieniowe mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.
Wytyczne te podkreślają znaczenie diety opartej na roślinach. Diety, które są bogate w pokarmy roślinne są związane z niższymi wskaźnikami chorób przewlekłych, jak również najniższe wskaźniki otyłości, chorób serca i raka. Podobnie, diety oparte na roślinach są również związane z najniższymi wskaźnikami cukrzycy.
Wiele dzisiejszych diet jest pod silnym wpływem żywności przetworzonej. Są one często sformułowane z określonymi proporcjami cukru, soli i tłuszczu. Żywność ta jest również zaprojektowana tak, aby ludzie czuli się dobrze, a zatem jest uzależniająca. Są one również stosunkowo niedrogie.
Choroby przewlekłe stały się główną przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych. Ponadto choroby te w znacznym stopniu przyczyniają się do wzrostu kosztów opieki zdrowotnej. American College of Lifestyle Medicine ogłosiło niedawno wydanie 10-częściowej serii białych ksiąg dotyczących badań. Te białe księgi skupiają się na korzyściach płynących z pełnowartościowej diety opartej na roślinach w leczeniu wielu przewlekłych schorzeń.
Te białe księgi są opartą na dowodach kompilacją informacji dla pracowników medycznych, pacjentów i dostawców usług zdrowotnych. Niezależnie od tego, czy jesteś zainteresowany leczeniem chorób przewlekłych, czy chcesz tylko im zapobiegać, te białe księgi są skutecznym źródłem informacji.
Profile składników odżywczych
Wykazano, że fitochemikalia zawarte w owocach i warzywach poprawiają zdrowie układu krążenia. Mogą one również pomóc w regulacji ciśnienia krwi. Niektórzy badacze uważają, że mogą one przeciwdziałać procesowi starzenia się poprzez wzmacnianie zdrowia mięśni.
Profile odżywcze całych pokarmów obejmują “cud” węglowodanów dostępnych dla mikrobiotów. Często można je znaleźć w żywności lekko przetworzonej, takiej jak owoce w puszce, jogurt i ser. Produkty te nie wymagają dodatku cukru ani sodu.
Do żywności zawierającej najwięcej korzystnych składników odżywczych należą warzywa, pełne ziarna, fasola, orzechy i owoce morza. Fitochemikalia w owocach i warzywach mogą również poprawić metabolizm glukozy, profil lipidowy i zdrowie kardiometaboliczne. Mogą również zwiększyć całkowitą egzogenną zdolność antyoksydacyjną w zdrowej diecie.
Profile składników odżywczych produktów wholefoods mogą być określane za pomocą systemu analizy żywieniowej, takiego jak Nutrition Coordinating Center na Uniwersytecie w Minnesocie. Centrum koordynacyjne zapewnia kompletne profile składników odżywczych dla wszystkich pokarmów w bazie danych. Zawiera również linki do powiązanych badań rolniczych.
Profile odżywcze całych pokarmów mogą być również zwiększone poprzez ich gotowanie. Często są one wzmocnione przez dodanie zdrowych tłuszczów. Mogą być również wzmocnione przez dodanie błonnika.
Najważniejsze profile odżywcze całych pokarmów to te o najwyższej zdolności antyoksydacyjnej. Dotyczy to zwłaszcza owoców i warzyw. Zawierają one fitochemikalia, które mogą przeciwdziałać procesom starzenia się poprzez poprawę regulacji ciśnienia krwi. Zawierają również polifenole, które mogą poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Te antyoksydanty mogą również zwiększyć zdrowie Twojej mikrobioty jelitowej.
Badania obserwacyjne mają jednak ograniczenia. Niektóre pokarmy muszą być przetworzone, aby można je było przechowywać. Proces ten może obejmować zamrażanie, gotowanie, dodawanie substancji chemicznych i dodatków. Ponadto niektóre pokarmy są zmieniane pod względem odżywczym, jak np. pokarmy wzbogacane.
Podobne tematy