Błonnik nierozpuszczalny
Wykazano, że zwiększenie spożycia błonnika nierozpuszczalnego w diecie ma korzystny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego. Efekt ten jest zależny od wielkości i składu cząsteczkowego błonnika nierozpuszczalnego. Na przykład stwierdzono, że gruby nierozpuszczalny błonnik sprzyja rozwojowi żołądka. Ponadto zwiększa sytość, poprawia tranzyt jelitowy i zmniejsza apetyt. Ponadto poprawia zdrowie pęcherzyka żółciowego i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych. Może również zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Błonnik nierozpuszczalny zmniejsza również ryzyko wystąpienia cukrzycy i choroby uchyłkowej. Ponadto poprawia funkcje trawienne organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy.
Błonnik nierozpuszczalny jest niestrawnym składnikiem żywności pochodzenia roślinnego. Składa się z pasz objętościowych, zwanych też włóknami szorstkimi, które nie są łatwo rozkładane przez enzymy trawienne człowieka. Można go podzielić na dwie grupy, w oparciu o jego lepkość i fermentowalność.
Włókna pokarmowe mają różny skład chemiczny. Klasyfikuje się je w zależności od ich lepkości, fermentowalności i rozpuszczalności. Czynniki te decydują o przetwarzaniu błonnika w organizmie. Im wyższa rozpuszczalność błonnika, tym lepiej jest on metabolizowany. Błonniki rozpuszczalne mają zdolność zapobiegania wchłanianiu cholesterolu i tłuszczu z diety. Zapobiegają również skokom glukozy we krwi po posiłkach. Pomagają regulować poziom cukru we krwi i mogą również wspierać zdrowy biome jelitowy. Pomagają również regulować ilość spożywanych kalorii i pomagają kontrolować wagę. Rozpuszczalne włókna znajdują się w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa i rośliny strączkowe.
Przeprowadzono kilka badań w celu określenia wpływu rozcieńczenia diety błonnikiem na wymiary jelit i spożycie pokarmu przez zwierzęta. Badania te wykazały, że błonnik pokarmowy zwiększa rozmiar jelita, poprawia metabolity produkowane przez jelito i wspiera aktywność mikrobiologiczną jelita. Rozpuszczalne włókna mają również zdolność do spowolnienia ogólnego trawienia żywności, a tym samym promowania kontroli wagi i zdrowia sercowo-naczyniowego. Zapobiega również nadmiernemu wydzielaniu kwasów żółciowych, co może prowadzić do powstawania kamieni żółciowych. Ponadto rozpuszczalne włókna zmniejszają zdolność organizmu do trawienia tłuszczu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Znane są również z tego, że zapobiegają rozwojowi hemoroidów. Zalecane są również osobom cierpiącym na zaparcia i biegunki. Błonnik rozpuszczalny zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Niektóre badania wykazały również, że błonnik poprawia wydajność wzrostu u zwierząt. W badaniu przeprowadzonym przez Savory’ego i Gentle’a sprawdzano wpływ rozcieńczenia diety na wzrost przepiórek japońskich. Zbadano również wydajność wzrostu piskląt. Stwierdzili oni, że dieta wysokowłóknista z 18% otrębów pszennych i życicy w diecie promowała wzrost piskląt. W innym badaniu stwierdzono, że dodanie 200 g/kg całej pszenicy przed peletowaniem zwiększyło względną masę żołądków u brojlerów. W innym badaniu stwierdzono, że dodanie leymus chinensis do diet młodych gęsi nie miało wpływu na wyniki wzrostu gęsi.
Nierozpuszczalny błonnik jest również uważany za rozcieńczalnik składników odżywczych w dietach dla drobiu. Ponadto wykazano, że pomaga on zapobiegać rozwojowi kamieni żółciowych i choroby uchyłkowej. Błonnik nierozpuszczalny zapobiega nadmiernemu wydzielaniu kwasów żółciowych i cholesterolu, co może prowadzić do powstawania kamieni żółciowych. Błonnik rozpuszczalny zapobiega również powstawaniu złogów cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny poprawia również zdrowie przewodu pokarmowego i można go znaleźć w wielu ekologicznych produktach spożywczych.
Podobne tematy